home24 heeft vele gezichten waarachter interessante verhalen, uiteenlopende tradities en persoonlijke voorkeuren schuilgaan. Marjorie Nibling is een Française die als expat is neergestreken in Berlijn. Om Frankrijk niet al te erg te hoeven missen, houdt ze vast aan de Franse traditie van Apéro. We spraken haar over dit ongedwongen en gezellige samenkomen met vrienden en bekenden. Veel leesplezier!
M: Ik werk als team lead op de merchadising-afdeling. Mijn team en ik zorgen voor de acties en salescampagnes in alle shops van home24. Daaronder vallen bijvoorbeeld de zomersale en black friday maar we zijn ook voor kleinere seizoensacties verantwoordelijk zoals die voor tuinartikelen en lampen.
M: Eigenlijk is het een apéritief, maar wij noemen het liefkozend een "apéro". Voordat het tijd is voor het avondeten spreken we af met vrienden om te genieten van onze favoriete drankjes en lekkere hapjes zoals bijvoorbeeld chips, stukjes kaas, worst en zelfgemaakte snacks. Daarnaast spelen we 's zomers pétanque (typisch Zuid-Frans spel waarbij de spelers metalen ballen zo dicht mogelijk tegen een veel kleinere bal gooien, Red.), luisteren we naar muziek en beginnen we samen met het bereiden van het avondeten.
M: Normaalgesproken begint het apéro één à twee uur voor het eigenlijke diner, maar vooral tijdens de zomervakantie kan het ook al aan het eind van de middag beginnen. We eten meestal pas rond 21.00 uur en dus duurt het apéro dan gemakkelijk een paar uur. Het apéro staat overigens los van het avondeten. Het is heel gewoon dat iedereen naderhand teruggaat naar zijn eigen huis en daar eet. Als het een "apéro dinatoire" is, vloeien het aperitief en het diner in elkaar over. We bespreken van tevoren wie grotere gerechten zoals quiches meebrengt.
M: Dat je het overal kunt organiseren: op het strand, op het balkon, in het park, in de keuken... De plek is niet belangrijk en je hebt er helemaal niet veel voor nodig. Gewoon wat vrienden uitnodigen, de drankjes in je lievelingsglazen schenken, de hapjes leuk presenteren op je mooiste borden en klaar! In Frankrijk heeft het apéro absoluut een cultstatus. Het is een vast onderdeel van het Franse levensgevoel: het lievelingsmoment van iedere Fransman! Al zolang ik me kan herinneren, maakt apéro maakt deel uit van mijn leven. Ook als ik het in het buitenland vier, voelt het als thuis!
M: Tot ik vijf was, woonden mijn ouders onder één dak. Ik herinner me dat ik stiekem proefde van de panachée (Franse mixdrank van bier en limonade, Red.) van mijn ouders en dat we met de kinderen uit de buurt speelden in de tuin en heerlijke gerechten aten.
M: Over het algemeen drinken we dat waar we het meeste zin in hebben. Dat kan bier of wijn zijn, maar ook cocktails. Bier wordt vaak gemengd met verschillende soorten siroop. Het hangt natuurlijk ook sterk van de regio af. In de Elzas, waar ik vandaan kom, drinken we graag crémant (Franse mousserende wijn, Red.). In het Zuid-Westen, waar mijn vriend vandaan komt, is er bijvoorbeeld "Jaune" (Frans voor: geel, Red.): Ricard, anijslikeur, met amandelsiroop, ijs en water. Maar mijn persoonlijke favoriet is de zogenaamde "pouce rapière". Dat is een likeur gemengd met oranjebitter en mousserende wijn. Zo heeft elke regio zijn eigen specialiteit. In de zomer zit je met gekoelde witte wijn of rosé sowieso goed.
M: Tot vorig jaar had ik zeker witte wijn gezegd omdat we in de Elzas erg veel witte wijnen hebben. Afgelopen september is daar verandering in gekomen toen ik op Cyprus op drie verschillende wijngoederen aan proeverijen heb meegedaan. Terwijl we in Frankrijk rode wijn altijd op kamertemperatuur drinken, wordt op Cyprus rode wijn koud geserveerd, vanwege de hete zomertemperatuur. Dat was een geweldige ervaring die me in een rodewijnliefhebber heeft veranderd.
Trouwens: wat is het verschil tussen rode- en wittewijnglazen?
Het ene wijnglas is het andere niet! Rodewijnglazen zijn groter en boller dan wittewijnglazen. Hierdoor kan het aroma van een rode wijn zich beter ontvouwen. In het algemeen geldt: hoe voller het aroma, hoe groter het glas.
Champagne en andere mousserende wijn drink je daarentegen uit smallere champagneglazen die ervoor zorgen dat het koolzuur niet te snel vervluchtigt.
Heb je ook zin in Frans levensgeluk bij jou thuis? Hier zijn een paar recepten van Marjorie die je kunt gebruiken voor je eigen apéro! Superleuk en vooral lekker om zelf eens na te maken.
Ingrediënten: Hummus, champignons, truffelolie, peper, zout en brood
Ingrediënten: artisjokkenharten, 1-2 tenen knoflook, olijfolie, chili (piment d'Espelette) en brood
Ingrediënten: 1 beker zure room (of crème fraîche), 1 bos radijsjes, verse bieslook, 1-2 tenen knoflook en brood
Bon appétit!
Bron beeldmateriaal: @marjenbl | @kchance8 | @alex_photogram | @themephotos | @marcelgross_ch | @crishahn | @pinarimsi | @natinati