Veel producten in alle woonstijlen | Gratis retourneren
Mijn bestellingenMijn bestellingen

home24 - Meubles online kopen

Aanmelden

frnl
  1. Lifestyle
Glazen rode wijn en een schaal met snacks op het terras en dan: gezellig proosten met vrienden
Lifestyle

Inside home24: Apéro mit Marjorie

Sarah Louise Schedler • 12/08/2021 • 4 min Geschatte leestijd

home24 heeft vele gezichten waarachter interessante verhalen, uiteenlopende tradities en persoonlijke voorkeuren schuilgaan. Marjorie Nibling is een Française die als expat is neergestreken in Berlijn. Om Frankrijk niet al te erg te hoeven missen, houdt ze vast aan de Franse traditie van Apéro. We spraken haar over dit ongedwongen en gezellige samenkomen met vrienden en bekenden. Veel leesplezier!

Marjorie, leg ons eens uit wat je doet bij home24.

M: Ik werk als team lead op de merchadising-afdeling. Mijn team en ik zorgen voor de acties en salescampagnes in alle shops van home24. Daaronder vallen bijvoorbeeld de zomersale en black friday maar we zijn ook voor kleinere seizoensacties verantwoordelijk zoals die voor tuinartikelen en lampen.

Marjorie met een selectie crémants en verschillende wijnen met brood, kaas en kleine hapjes

Vandaag hebben we het over de Franse traditie van apéro. Wat is dat eigenlijk?

M: Eigenlijk is het een apéritief, maar wij noemen het liefkozend een "apéro". Voordat het tijd is voor het avondeten spreken we af met vrienden om te genieten van onze favoriete drankjes en lekkere hapjes zoals bijvoorbeeld chips, stukjes kaas, worst en zelfgemaakte snacks. Daarnaast spelen we 's zomers pétanque (typisch Zuid-Frans spel waarbij de spelers metalen ballen zo dicht mogelijk tegen een veel kleinere bal gooien, Red.), luisteren we naar muziek en beginnen we samen met het bereiden van het avondeten.

Bistrotafel met hapjes en drankjes in hoge glazen

Wanneer is het tijd voor een Apéro?

M: Normaalgesproken begint het apéro één à twee uur voor het eigenlijke diner, maar vooral tijdens de zomervakantie kan het ook al aan het eind van de middag beginnen. We eten meestal pas rond 21.00 uur en dus duurt het apéro dan gemakkelijk een paar uur. Het apéro staat overigens los van het avondeten. Het is heel gewoon dat iedereen naderhand teruggaat naar zijn eigen huis en daar eet. Als het een "apéro dinatoire" is, vloeien het aperitief en het diner in elkaar over. We bespreken van tevoren wie grotere gerechten zoals quiches meebrengt.

Wat is het bijzondere van Apéro?

M: Dat je het overal kunt organiseren: op het strand, op het balkon, in het park, in de keuken... De plek is niet belangrijk en je hebt er helemaal niet veel voor nodig. Gewoon wat vrienden uitnodigen, de drankjes in je lievelingsglazen schenken, de hapjes leuk presenteren op je mooiste borden en klaar! In Frankrijk heeft het apéro absoluut een cultstatus. Het is een vast onderdeel van het Franse levensgevoel: het lievelingsmoment van iedere Fransman! Al zolang ik me kan herinneren, maakt apéro maakt deel uit van mijn leven. Ook als ik het in het buitenland vier, voelt het als thuis!

Een schaduwrijke plek onder de bomen is ideaal voor een apéro in de zomer

Vertel eens over je mooiste herinnering aan een apéro.

M: Tot ik vijf was, woonden mijn ouders onder één dak. Ik herinner me dat ik stiekem proefde van de panachée (Franse mixdrank van bier en limonade, Red.) van mijn ouders en dat we met de kinderen uit de buurt speelden in de tuin en heerlijke gerechten aten.

Nu komen we bij de essentie: wat drink je bij een apéro?

M: Over het algemeen drinken we dat waar we het meeste zin in hebben. Dat kan bier of wijn zijn, maar ook cocktails. Bier wordt vaak gemengd met verschillende soorten siroop. Het hangt natuurlijk ook sterk van de regio af. In de Elzas, waar ik vandaan kom, drinken we graag crémant (Franse mousserende wijn, Red.). In het Zuid-Westen, waar mijn vriend vandaan komt, is er bijvoorbeeld "Jaune" (Frans voor: geel, Red.): Ricard, anijslikeur, met amandelsiroop, ijs en water. Maar mijn persoonlijke favoriet is de zogenaamde "pouce rapière". Dat is een likeur gemengd met oranjebitter en mousserende wijn. Zo heeft elke regio zijn eigen specialiteit. In de zomer zit je met gekoelde witte wijn of rosé sowieso goed.

Om in het thema te blijven: rode of witte wijn?

M: Tot vorig jaar had ik zeker witte wijn gezegd omdat we in de Elzas erg veel witte wijnen hebben. Afgelopen september is daar verandering in gekomen toen ik op Cyprus op drie verschillende wijngoederen aan proeverijen heb meegedaan. Terwijl we in Frankrijk rode wijn altijd op kamertemperatuur drinken, wordt op Cyprus rode wijn koud geserveerd, vanwege de hete zomertemperatuur. Dat was een geweldige ervaring die me in een rodewijnliefhebber heeft veranderd.

Wijn inschenken uit een karaf

Trouwens: wat is het verschil tussen rode- en wittewijnglazen?

Het ene wijnglas is het andere niet! Rodewijnglazen zijn groter en boller dan wittewijnglazen. Hierdoor kan het aroma van een rode wijn zich beter ontvouwen. In het algemeen geldt: hoe voller het aroma, hoe groter het glas.
Champagne en andere mousserende wijn drink je daarentegen uit smallere champagneglazen die ervoor zorgen dat het koolzuur niet te snel vervluchtigt.

Wittewijnglas Fjordlicht (set van 2)
Wittewijnglas Fjordlicht (set van 2)
€ 63,99

Recepten voor apéro bij jou thuis

Heb je ook zin in Frans levensgeluk bij jou thuis? Hier zijn een paar recepten van Marjorie die je kunt gebruiken voor je eigen apéro! Superleuk en vooral lekker om zelf eens na te maken.

Picknickkleed met wijn en zelfgemaakte hapjes.

Hummus met gegrilde champignons en truffelolie (‘Houmous aux champignons grillés à l'huile de truffes’)

Ingrediënten: Hummus, champignons, truffelolie, peper, zout en brood

  1. Hummus maak je in een paar minuten zelf. Vermeng kikkererwten met tahin, kruiden en olie. Maar hummus uit de winkel is ook prima.
  2. Snijd de champignons en bak ze even aan met truffelolie. Kruid met peper en zout en doe er nog wat truffelolie bij.
  3. Dien de hummus op met gegrild brood.

Gemarineerde artisjokkenharten met chili (‘Crème d'artichaut’)

Ingrediënten: artisjokkenharten, 1-2 tenen knoflook, olijfolie, chili (piment d'Espelette) en brood

  1. Gemarineerde artisjokken kun je in een potje kopen of zelf marineren, bijvoorbeeld in een mediterrane dressing van citroensap met rozemarijn.
  2. Meng de artisjokken met de knoflook en wat olijfolie in een grote schaal.
  3. Voeg een snufje zout, peper en chilipoeder toe. (In Frankrijk nemen we piment d’Espelette, dat is een speciale chilisoort die iets milder is dan normale chili. Zoals de naam al zegt, komt deze chili uit de stad Espelette, beroemd vanwege de met chiliplanten begroeide muren.
  4. Lekker opsmikkelen met brood.

Radijshapjes met kruiden en knoflook (‘Tartines de radis à l'ail et fines herbes’)

Ingrediënten: 1 beker zure room (of crème fraîche), 1 bos radijsjes, verse bieslook, 1-2 tenen knoflook en brood

  1. Snijd het brood en de radijsjes in plakjes.
  2. Meng de zure room met bieslook en knoflook.
  3. Smeer de crème op het brood, verdeel de radijsjes eroverheen en doe er wat bieslook op.
  4. Serveer de hapjes en geniet ervan met je gasten.

Bon appétit!

Wit bord met kleine schaaltjes met nootjes, kaasstengels, druiven en meer

Borden Matera (set van 2)
Borden Matera (set van 2)
€ 39,99

home24

  • Over ons
  • Onze service
  • Jobs
  • home24 corporate
  • Duurzaamheid
  • home24-app
  • Kortingscodes
  • Pers
  • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Bedrijfsinformatie
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy statement

Betaalmethoden

  • PayPal icon
  • VISA icon
  • Mastercard icon
  • Overschrijving icon (Virement)
  • Maestro icon

Wij versturen met

  • DHL icon
  • dpd icon
  • Post NL icon

Internationaal

  • home24.de
  • home24.fr
  • home24.nl
  • home24.at
  • home24.ch
  • home24.it

Je kunt ons vinden op

  • Instagram
  • Facebook

Klimaatvriendelijke website door CO₂-compensatie
#ForABetterHome

Klanten beoordelen home24 met 4,2 van de 5 sterren

gebasseerd op 2,363 reviews.


Alle prijzen zijn in euro's (€), inclusief BTW, maar exlusief verzendkosten.