Styles & Stories

Country Chic: zo woon je in een landhuis

Steeds meer mensen willen landelijk wonen.Tegelijkertijd is de landelijke stijl populairder dan ooit. Zou dat toeval zijn? Die vraag laten we beter sociologen beantwoorden en wij concenteren ons er beter op wat we kunnen: jullie kennis laten maken met de designs en laten zien hoe je die omzetten kunt. Vandaag maken we dus een uitstapje naar het platteland – naar de wereld met rustieke charme en heel veel hout.

De plek voor gezelligheid: de woonkamer

Hout, leer en linnen – in een landhuis ben je nauw verbonden met de natuur. Zie daarom af van plastic en moderne materialen. Orenfauteuils en stoffen banken zijn het prototype van rustieke gezelligheid. Als je dan ook nog een mooie kachel aanschaft, ben je helemaal klaar voor de natte herfst en de koude winter.

 

test

De keuken: stijlvol en rustiek

 In een authentieke keuken in landelijke stijl wordt kunststof vermeden en veel gebruikgemaakt van keramiek en email. De inrichting is van eigen bodem en robuust. Gebruik gerust ook open kasten en pannen van gietijzer of koper. Het mag zelfs een beetje ouderwets zijn, maar wel met goede kwaliteit. Hoe modern de gerechten zijn die je in de keuken voorbereidt, laten we natuurlijk aan jou over…
 

Deze decoratie zorgt voor een landelijke stijl 

Met de juiste details perfectioneer je jouw landhuis look. Laat het ook hier zo natuurlijk mogelijk. Met bloemen of vruchten kun je op een makkelijke, maar effectieve manier je liefde voor de natuur benadrukken. Nu in de herfst zijn appels, rozenbottels of pompoenen perfect geschikt als decoratie in emmers van email, oude wijnkisten of charmante potten van aardewerk.
 

Dineren in stijl 

Hout is het meest gebruikte materiaal in landhuizen. Als je niet een van de gelukkigen bent die open balken in de woning heeft, kun je ook met massieve, liefst onbehandelde houten meubels de passende sfeer creëren. Een lange houten tafel is ideaal voor comfortabel dineren. Hoe ouder het hout, hoe mooier. Antieke – of in antieken look gedesignde – kroonluchters zorgen voor de juiste verlichting.
 

Frisse natuurlijkheid en hygiëne in de badkamer 

Ook in de badkamer past hout heel goed – als je het met een goed middel beschermt tegen vocht. Behandel het hout 2 tot 3 keer per jaar met een harde wax, zodat het bestand blijft tegen vocht. Kies een houtsoort die goed bestand is tegen een vochtige omgeving: berkenhout, grenenhout en lork zijn klassiekers,
maar ook walnoten-, kersen- of iepenhout zijn goed geschikt voor de badkamer. Houten kasten, wastafels of zeepschalen van een van deze houtsoorten zien er super uit en zorgen voor een natuurlijke charme.

Bij de wasbak of de tegels past ook nog natuursteen. Leisteen is altijd een goede keuze, maar ook graniet en kalksteen zijn erg mooi. De structuur van het oppervlak maakt een groot deel van de charme uit: ga liever voor poreus en ruw dan voor glad gepolijst. Precies zoals het platteland zelf…

 

Romantisch neervlijen in landelijke stijl 

 Een klein huisje op het platteland – dat verspreidt al heel wat romantiek. In de slaapkamer mag je die romantiek best voortzetten. Kies voor decent, geborduurd beddengoed met kant. Wie meer van neutraal houdt, kan beter gaan voor linnen beddengoed. Bijvoorbeeld met de bekende geruite patronen uit de Alpen.

Combineer dit met een filigraan nachtkastje met mooi gedraaide poten en veel onschuldig wit en jouw heerlijke nacht op het platteland staat niks meer in de weg.

Om een beetje landelijke idylle in huis te krijgen, hoef je niet meteen naar het platteland. Als je je laat inspireren door de natuur en de eigenheid van het landleven, kun je ook midden in de stad een rustig plekje met rustieke gezelligheid creëren.