Accessoires

Hout en zijn vele looks

die-vielen-gesichter-von-holz_header1

Hout is een echte klassieker. Je kan er haast niets fout mee doen. Als bouwmateriaal is het vrijwel altijd een veilige keuze, zowel voor je bouwinrichting als voor je meubilair. Maar hout heeft vele gezichten en wordt steeds op een nieuwe manier (her)gebruikt, afhankelijk van de stijltrends. Maar welke houttrend past bij jou? We laten je kennis maken met verschillende interieurstijlen, waarin hout steeds een prominente rol speelt.

 

die-vielen-gesichter-von-holz_allgemeins

1. Rustieke meubels maken een landelijk interieur

In oude boerderijen en landhuizen is hout het materiaal bij uitstek. De rustieke stijl van onbehandeld hout geeft een bijzondere en typische look aan houten meubels. Het hout krijgt opzettelijk een “verouderd” waardoor het een meer rustieke uitstraling krijgt. Liefhebbers van deze stijl nemen zelfs splinters mee in de aankoop. Een lange rustieke tafel, mooie houten stoelen of hockers komen het best tot hun recht in een open en lichte omgeving zonder al te veel overbodige decoratie. Houd het eenvoudig en rustig, rustiek hout is al een blikvanger op zich! Gebruik neutrale aardetinten als wandkleur of voor eventuele decoratieve woonaccessoires. Dit geeft het totaalplaatje een gebalanceerde, aangename en gezellige indruk, zodat jij en je gasten zich meteen op hun gemak voelen.

 

Die vielen Gesichter von Holz_Landhaus_NL

2. Wit gelakte meubels mogen niet ontbreken in een Country Chic interieur

De moderne versie van de eerder vermelde schilderachtige landelijke interieurstijl is de Amerikaanse country-stijl, ook wel Country Chic genoemd. Ook in deze trend wordt er steeds veel hout in het interieur verwerkt. Met het design is op zich niet veel aan de hand, de look wordt vooral gekenmerkt door witgelakte houten meubels. Deze typische look zorgt vooral voor een romantische, gezellige en gastvrije sfeer. Kleurrijke accenten kunnen worden toegevoegd in de vorm van decoratieve woonaccessoires, textiel en kussens. Vooral blauwe tinten en gestreepte of geruite motieven passen heel goed bij deze stijl. En voor een vleugje extra nostalgie, mag je natuurlijk ook de schommelstoel niet vergeten!

die-vielen-gesichter-von-holz_am-landhaus

3. Gevlamd hout, de blikvanger in een Mid-Century stijl

Wat tegenwoordig aangeduid wordt als “retro”, verwijst meestal naar de Mid-Century stijl van de jaren 50 en 60. No-nonsense meubelen met strakke vormgeving zetten de toon en veel van de hedendaagse design klassiekers werden in deze periode ontworpen.

die-vielen-gesichter-von-holz_midcentury

Bovendien werden veel meubels in deze periode gemaakt van inheemse houtsoorten zoals beuken en eiken, maar tijdens de economische hoogconjunctuur verschoof de voorkeur naar teakhout. Deze donkere tropische houtsoort is vooral bekend omwille van zijn robuustheid. Teakhout is vandaag echter zowel politiek als ecologisch niet meer verantwoordbaar. Robinia is daarentegen een beter en meer duurzaam alternatief voor teakhout en geschilderd in donkergroen, bruin of rood past deze houtsoort prima in de Mid-Century look!

4. Lichte kleuren en natuurlijke materialen, zo Scandinavisch!

Denk je bij het woord “vakantie” meteen aan Zweedse meren of de ongerepte natuur van Noorwegen, dan is een Scandinavisch interieur echt iets voor jou! Lichte kleuren en het gebruik van allerlei natuurlijke materialen zijn kenmerkend voor deze stijl.

Die vielen Gesichter von Holz_skandi_NL

Met natuurlijk gekleurd hout kun je niets fout doen. Wil je het geheel toch een tikkeltje moderner laten lijken, dan kun je ook voor pastelkleurig gelakte houten meubels kiezen. Dit zorgt ook meteen voor een harmonieuze look in je interieur, en laat dat nou net de hoofdreden zijn waarom we zo verliefd zijn op deze Scandinavisch stijl.
TIP: Verf een deel van de stoel- of tafelpoten en laat de rest onbehandeld. Dit zorgt voor een aangenaam en interessant contrast in je ruimte en geeft je interieur wat meer charme en pit.

5. Het hoofdingrediënt van een koloniale stijl: donkerkleurig massief hout!

Wie aan een koloniaal interieur denkt, denkt aan donkere en massief houten meubels. Tijdens de koloniale tijd was elk meubelstuk een kunstwerk op zich. Ze werden vervaardigd uit zeldzame tropische houtsoorten die op hun beurt rijkelijk versierd werden door een interessante houtstructuur of snijtechniek. Teakhout was het neusje van de zalm, maar er werd ook met bamboehout gewerkt. En in tegenstelling tot teakhout is bamboehout een ecologisch verantwoorde keuze!

die-vielen-gesichter-von-holz_kolonial1

De klassieke en kenmerkende apothekerkasten van deze tijd gaan ook prima samen met de populaire Engelse leren banken, zoals de gekende Chesterfield bank. Het donkere hout is heel nobel en elegant, maar kan ook heel zwaar en overmeesterend werken. Daarom raden we aan om rattanmeubels toe te voegen aan deze koloniale stijl, zodat het geheel iets luchtiger en morderner wordt. Lichte tapijten en licht linnen gordijnen zijn ook een goed idee om dit effect te verkrijgen!

Die vielen Gesichter von Holz_kolonialestijl

6. Metaal en hout gaan hand in hand in een industrial chic interieur!

Voor liefhebbers van de industriëele stijl is hout een aangename aanvulling op al het metaal. Het hout moet ruw bewerkt zijn en graag stijlvol patina hebben. Sporen van slijtage, splinters en zelfs verkleuringen van verf of door de natuurlijke ouderdom van het hout zijn typisch aan deze stijl.
Hout past namelijk prima bij zwarte en metalen fittingen of koperen leidingen en het voegt meteen wat meer charme en warmte toe aan het totaalplaatje. Bovendien is het een must-have voor houtliefhebbers!

die-vielen-gesichter-von-holz_industrial

De conclusie staat vast: hout heeft vele looks! Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke karakter en afhankelijk van de verwerking zijn vrijwel ontelbare stijlnuances denkbaar. Hout kan (bijna) alles. De truc is om van een idee te vertrekken en dit idee volledig het jouwe te maken. Maak er je eigen stijl van. Maak het volledig “jij”. Veel plezier!