Koudschuimmatrassen
Categorieën
MeubelsMatrassenKoudschuimmatrassenBinnenveringsmatrassenToppersTraagschuimmatrassenGelmatrassenPocketveringmatrasOok populair
Matrassen hardheidsgraad 2Matrassen hardheidsgraad 3Matrassen 90x200 cmMatrassen 140x200 cmMatrassen 100x200 cmMatrassen 80x200 cmMatrassen hardheidsgraad 4Matrassen 120x200 cmMatrassen 160x200 cmMatrassen 180x200 cmMatrassen 200x200 cmToon meerFilter
Gerelateerde producten
BedframesLattenbodemsBedlinnenDekensHoofdkussensHeerlijk liggen op onze koudschuimmatrassen
Tegenwoordig schiet de ene matrasleverancier na de andere uit de grond en soms is het moeilijk om het overzicht te houden. Om je door de jungle van matrassen te loodsen, laten we je hier kennismaken met alle eigenschappen en voordelen van het koudschuimmatras.
Inhoud:
Wat is een koudschuimmatras?
De term ‘koudschuim matras’ verwijst naar een matras van geschuimd polyurethaan dat uithardt bij temperaturen onder de 100°C. Tijdens de productie wordt het vloeibare polyurethaan in grote blokken geschuimd en vervolgens met walsen in elkaar gedrukt. Hierdoor ontstaat een open en ongelijke celstructuur. De bellen ingesloten lucht fungeren als verwarmend kussen. Het koudschuim is zeer puntelastisch en geeft alleen op drukpunten mee.
Voor wie is een koudschuimmatras geschikt?
Koudschuimmatrassen zijn praktisch en veelzijdig, waardoor ze geschikt zijn voor de volgende gebruikers en situaties:
Geschikt voor
Niet
- Mensen die graag warm liggen
- Mensen met allergieën
- Slapenden die veel bewegen
- Personen die de voorkeur geven aan hard tot middelhard liggen
- Mensen met rugproblemen
- Ouderen
- Bedden met verstelbare lattenbodems
- Stellen, omdat het matras haast niet veert
geschikt voor
- Mensen die 's nachts veel zweten
- Zwaardere mensen
- Lattenbodems met meer dan 5 cm afstand tussen de latten
Tip
Een koudschuimmatras heeft veel voordelen, maar het is ook belangrijk om te checken of het om een hoogwaardig matras gaat. Test altijd verschillende modellen om te bepalen welke de juiste voor jou is.
Wat zijn de voor- en nadelen van een koudschuimmatras?
Een overzicht van de voor- en nadelen:
Voordelen
- Geschikt voor alle ondergronden
- Puntelastisch
- Ook voor mensen met allergieën
- Niet zwaar
- Goede warmteregulering, ademend, vochtdoorlatend
- Hygiënisch
- Gaat lang mee
- Voor alle slaaptypes
- Veel modellen hebben een wasbare bekleding
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
- Niet voor mensen die veel zweten
- Kwaliteit zeer variabel
- Ruikt in het begin een beetje chemisch
- Heeft een hoogwaardige lattenbodem nodig
- Licht ontvlambaar
Let op
Als je niet zeker weet of je de juiste lattenbodem hebt, kies er dan een met dezelfde zones als het matras. Let er ook op dat de afstand tussen de latten maximaal 5 cm is.
Welke maten en hardheidsgraden zijn er?
De koudschuimmatrassen zijn verkrijgbaar in de gebruikelijke afmetingen 80 x 180 cm tot 160 x 200 cm. De hardheidsgraad is geen gestandaardiseerde waarde, maar gaat over het algemeen op basis van je lichaamsgewicht:
- Hardheidsgraad H1: tot 65 kg
- Hardheidsgraad H2: 66 tot 80 kg
- Hardheidsgraad H3: 81 tot 100 kg
- Hardheidsgraad H4: 101 tot 120 kg
- Hardheidsgraad H5: vanaf 121 kg
Daarbij is H1 heel zacht en H5 heel hard. Maar door een verende lattenbodem zal een stevig matras wel wat zachter aanvoelen.
Hoe zit het met zones?
Een koudschuimmatras met zeven zones houdt rekening met de lichaamsbouw en ligpositie van de persoon die erop slaapt. Elke zone zorgt voor een ander gebied, zodat hoofd, nek en schouders perfect ondersteund worden en de rug ontlast wordt. De druk wordt gelijkmatig verdeeld over het gehele matras en het lichaam zakt weg op de juiste plaatsen. Dit voorkomt spanning, zodat je de nieuwe dag uitgerust kunt beginnen. Het 7-zones-koudschuimmatras is bijzonder geschikt voor zij- of rugslapers, terwijl buikslapers meer hebben aan een pocketveringsmatras. Er zijn ook vijf en negen zone-koudschuimmatrassen die zich eveneens perfect aanpassen aan je lichaam.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een koudschuimmatras?
Bij koudschuimmatrassen moet je absoluut rekening houden met de dichtheid. Die geeft aan hoe zwaar een kubieke meter koudschuim is. Hier geldt: hoe hoger de dichtheid, hoe beter, elastischer, duurzamer en stabieler het matras.