CO₂-neutrale verzending & retour | Gratis retourneren
home24 - Meubles online kopen

Aanmelden

frnl
Meubels
Kinderkamer
Uitverkoop
 1. Wegwijzer
Wegwijzer

Test: welk matras past bij mij?

Elena Lassek • 26.11.2020 • 1 min Geschatte leestijd

Er zijn veel redenen om een nieuw matras te kopen. Je hebt een relatie en wilt een groter slaapoppervlak, wordt ‘s ochtends vaak wakker met rugpijn of je matras is gewoonweg versleten. Wist je dat experts aanraden elke vijf tot tien jaar een nieuw matras te kopen?

Dat je een nieuw matras nodig hebt, is duidelijk. Maar welk matras is goed? Met een kern van koudschuim, boxspring- of toch pocketvering? Waar moet je op letten? Hoeveel moet je uitgeven? En: welk matras past bij je slaapstijl? Zie jij door alle matrassen het bed niet meer? Geen paniek! Met deze test ontdek je welk matras het beste bij jou past en waar je op moet letten bij de aankoop.

Zo werkt onze test:

Kies hieronder het antwoord dat het beste bij jou past en noteer de bijbehorende letters. Is een vraag voor jou niet relevant? Sla die dan gewoon over. Op het eind kijk je welke letter(s) je het vaakst hebt genoteerd. Uitleg over de bijpassende matrastypes vind je aan het eind van het artikel.

Klaar voor de start... matras!

Hoe hard lig je het liefst?

Ik lig het liefst zo zacht mogelijk C, D, E,

Ik lig liever hard A, B

Het liefst lig ik zacht tot middelhard A, B, C, D, E

Heethoofd of koukleum?

Ik zweet ‘s nachts wel eens B, D, E

Ik heb het vaak behoorlijk koud A, C, D

Hoeveel beweeg je ’s nachts in bed?

Ik verander vaak van slaappositie A, B, D, E 

Ik lig relatief stil A, B, C, D, E

Zij-, rug- of buikslaper?

Ik slaap vooral op mijn rug A, B, C, D, E

Ik slaap het beste op m’n zij A, B, C, D, E 

Het liefst lig ik op mijn buik A, B, C, E

Wat is je budget?

Ik zoek een zo goedkoop mogelijk matras A, B 

Een middenklasse-matras is goed genoeg A, B, C, D, E 

Voor een goede nachtrust wil ik best wat uitgeven C, D, E

Heb je last van rugpijn?

Precies! Daarom zoek ik een nieuw matras C, D, E

Ik heb in het verleden last gehad van mijn tussenwervelschijven A, C, E

Wat vind je verder nog belangrijk?

Het matras moet niet te zwaar zijn - ik verhuis vaak of keer het matras vaak om A, C, D 

Ik heb last van allergieën (bijvoorbeeld huisstofmijt) A, C, D 

Mijn matras moet geschikt zijn voor een hoger lichaamsgewicht A, B, C 

Ik heb een verstelbare/opklapbare lattenbodem A, D, E 

Ik wil het matras op de grond of op planken leggen B, E

Resultaat: welk matrastype ben jij?

A: Koudschuimmatras

Koudschuim (de naam komt van het productieproces - het materiaal hoeft niet uit te harden onder invloed van warmte) is een echte allrounder en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dankzij het materiaal lig je relatief warm en de hardheidsgraad kan variëren van middelzacht tot stevig. Heb je rugklachten? Let er dan op dat het schuim ergonomische ligzones heeft, waardoor de schouders iets naar binnen zinken en het bekken (het zwaartepunt van het lichaam) wordt ondersteund door steviger schuim. Hierdoor ligt je wervelkolom recht tijdens het slapen.

Voor een goede kwaliteit moet je op de dichtheid letten. Hoe hoger de waarde (oftewel: hoe dichter het materiaal) hoe stabieler en duurzamer het schuim. 30 kg/m³ is het minimum, nog beter zijn waarden rond de 40 kg/m³ of hoger. Meerdere lagen op elkaar betekent overigens niet automatisch meer comfort!

Comfortschuim wordt ietsje anders geproduceerd dan koudschuim, maar de eigenschappen zijn in grote lijnen vergelijkbaar. Deze schuimsoort heeft een goed ademend vermogen en een lagere prijs, maar het aanpassingsvermogen (de puntelasticiteit) van koudschuim is net iets beter.

B: Pocketveringmatrassen

Voor veel mensen is een pocketveringmatras uitermate geschikt. Bij zulke matrassen zijn de veren in ‘pockets’ ingenaaid waardoor naveren wordt vermeden en de puntelasticiteit omhoog gaat. Wat betekent dit voor jou? Wie ’s nachts veel zweet is gebaat bij een pocketveringmatras, de lege ruimtes tussen de veren zorgen namelijk voor goede ventilatie. Op veel pocketveringmatrassen lig je relatief hard - al hangt dit natuurlijk ook af van het model en de hardheidsgraad. Vooral zijslapers doen er goed aan een matras met 7-ligzones voor een ergonomische lighouding te bestellen. 

Pocketveringmatrassen zijn niet zo geschikt voor verstelbare lattenbodems.

C: Traagschuimmatrassen

Traagschuim wordt ook wel visco-schuim, memory foam, of geheugenschuim genoemd. Dit laatste, omdat de stof over een vormgeheugen beschikt. Onder invloed van je lichaamswarmte past het schuim zich aan de contouren van je lichaam aan. Hierdoor wordt je lichaam overal perfect ondersteund en lig je haast gewichtloos zacht. Traagschuimmatrassen zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen met rugklachten, tussenwervelschijf-problemen en andere orthopedische aandoeningen. Traagschuim is ook een prima keus voor mensen die het liefst lekker warm slapen

Het schuim is minder geschikt als je veel beweegt in je slaap. De stof heeft namelijk een paar minuten nodig om zich weer aan te passen aan de nieuwe positie van het lichaam. Als je veel rolt, lig je steeds oneven en slaap je waarschijnlijk minder goed. Voor het thermo-elastische effect moet het in de ruimte bovendien minstens 18° C zijn. Traagschuim is dus niet geschikt voor mensen die in de winter met open raam slapen.

D: Gelschuimmatrassen

Gelschuimmatrassen combineren de voordelen van gel en schuim. Gel alleen past zich weliswaar perfect aan je lichaam aan, maar heeft ook nadelen zoals een hoog gewicht, een slechte vochtregulatie en een hoge prijs. Gel gemengd met schuim resulteert in een stof die dichter is dan koudschuim, hetzelfde ondersteunende effect heeft als gel én een aanzienlijk lager gewicht en goede ventilatie heeft. 

Voor de beste aanpassing aan het lichaam worden gelschuimlagen meestal gecombineerd met een 7-zones-koudschuimkern of pocketveren. Gelschuim is zeer geschikt voor mensen die last hebben van allergieën en mensen die onrustig slapen. Je ligt vrij zacht op dit soort matrassen.

E: Boxspringmatrassen

Boxsprings zijn een trend maar wat is een boxspring? Een boxspringbed bestaat uit een onderstel, 'box' genaamd, daarin bevindt zich een lattenbodem met binnenvering. Daar bovop komt weer een laag, meestal nog een pocketveringmatras en bovenop een heerlijk zachte topper. Bij een boxspringmatras liggen al deze lagen in één hoes. Het resultaat: het comfort van een boxspring zonder een heel nieuw bed te hoeven kopen. Door de constructie zijn boxspringmatrassen hoger dan andere modellen. Dit is handig voor oudere mensen die moeilijker in en uit bed stappen. 

Je ligt op deze matrassen zacht tot middelhard, maar dit is ook afhankelijk van de topper. Op deze matrassen zink je een beetje weg, dit kan in eerste instantie een beetje onwennig aanvoelen, maar al snel zul je niet meer zonder die perfecte ondersteuning en het bijna gewichtloze gevoel kunnen.

Boxspringmatrassen zijn perfect voor mensen met rugklachten en voor iedereen die ‘s nachts nog weleens zweet. Minpunten krijgen deze matrassen voor het feit dat ze duurder en wat groter en lomper zijn dan andere modellen. 

We hopen dat deze test je helpt bij het vinden van jouw perfecte matras. Uiteraard is de uitslag slechts een indicatie. Factoren zoals de hardheidsgraad, de lattenbodem en je persoonlijke voorkeur spelen ook een belangrijke rol. Of je jouw droommatras hebt gevonden, kan alleen de praktijk uitwijzen. 

Daarom ons advies: slaap er nog een paar nachtjes over… of op! Bij home24 kun je namelijk 30 dagen proefslapen - op onze Smood-modellen zelfs 100 dagen - en binnen deze termijn je matras weer gratis laten ophalen. 

Beige boxspringbed met topmatras
Wegwijzer
Wat is het nut van een topper?

home24

 • Over ons
 • Onze service
 • Jobs
 • home24 corporate
 • Duurzaamheid
 • home24-app
 • Kortingscodes
 • Pers
 • Nieuwsbrief
 • Cookiebeleid
 • Bedrijfsinformatie
 • Algemene voorwaarden
 • Privacy statement

Betaalmethoden

 • PayPal icon
 • VISA icon
 • Mastercard icon
 • Overschrijving icon (Virement)
 • Maestro icon

Wij versturen met

 • DHL icon
 • dpd icon
 • Post NL icon

Internationaal

 • home24.de
 • home24.fr
 • home24.nl
 • home24.at
 • home24.ch
 • home24.it

Je kunt ons vinden op

 • Instagram
 • Facebook

home24 is klimaatneutraal

#ForABetterHome

Klanten beoordelen home24 met 4,3 van de 5 sterren

gebasseerd op 2,292 reviews.


Alle prijzen zijn in euro's (€), inclusief BTW, maar exlusief verzendkosten.